Wizyta uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Karnowie
07.05.2013 muzeum_2012 2602
grafika

7 maja 2013 r. w Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią gościli uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Karnowie. Wzięli oni udział w lekcji muzealnej „Przy polskim stole, czyli krótka historia jedzenia i gotowania.” Podczas tej lekcji uczestnicy mieli okazję zapoznać się z historią kuchni polskiej od pierwszych Piastów do czasów współczesnych. Dowiedzieli się m.in. skąd się wzięły w Polsce ziemniaki, co ma wspólnego Wawel z włoszczyzną, jak wyglądała uczta barokowa, poznali kilka zapomnianych przepisów (kapłon we flaszy – jak ugotować kurczaka w butelce) itp. Prowadząca zajęcia Anna Sergott opowiedziała również o kuchni naszego regionu, a uczestnicy lekcji mogli bliżej przyjrzeć się zabytkowym przedmiotom związanym z gotowaniem.

Lekcja odbyła się w ramach „Majówki z kulturą i sztuką”, która jest związana z obchodzonym 5 maja Dniem Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych.

 

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane