Kulinaria okresu odzyskiwania niepodległości
03.05.2018 asystent 182
grafika

Dnia 7 maja 2018 r. o godzinie 14:00 w muzeum odbędzie się prelekcja "Kulinaria okresu odzyskiwania niepodległości". Wykład będzie dotyczył kuchni polskiej w latach 1918-1920, która w tamtym okresie charakteryzowała się rozbiciem na dwa nurty. 75% społeczeństwa cierpiało niedostatek, ze względu na zniszczenia wojenne, w związku z czym ich kuchnia była prosta, oszczędna i nastawiona na przeżycie. W kontraście kuchnia elit obfitowała w nieraz egzotyczne produkty, zaskakiwała ilością potraw, a także wystawnością podania. Do historii przeszły nie tylko przyjęcia prezydenckie, ale również pierwsze słynne restauracje, jak chociażby legendarna Adria. Zapraszamy na wspólną wyprawę wokół polskiego stołu.

Wykład może Państwa zainspirować w przygotowywaniu potraw na Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”. W tym roku dodatkowa nagroda za najbardziej tradycyjną potrawę z okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości. Więcej o konkursie tutaj.

 

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane