Za nami Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec Kucharzy
23.06.2015 asystent 1737
grafika
Powiązane galerie:

Smacznie, wesoło i na ludowo

 Swojskie jadło, rękodzieło, muzyka ludowa, wioska dawnych zawodów, konkursy z nagrodami, a także aleja zabaw dla dzieci oraz teatralne inscenizacje to tylko nieliczne z atrakcji imprezy plenerowej „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” zorganizowanej w minioną niedzielę, tj. 24 maja 2015 r., przez Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią.

 Niedzielne wydarzenie rozpoczęła Msza Święta w intencji mieszkańców odprawiona przez ks. prałata Grzegorza Nowaka, po której barwny korowód prowadzony przez Orkiestrę Dętą OSP w Nakle nad Notecią przeszedł ulicami miasta spod fary nakielskiej na miejsce imprezy plenerowej. Tegoroczny festyn otworzyli p. Kamila Radzka-Januszewska – prezes Zarządu Partnerstwa dla Krajny i Pałuk oraz p. Tomasz Pasieka – dyrektor Muzeum Ziemi Krajeńskiej. Podczas otwarcia głos zabrali również p. Iwona Kozłowska – poseł na Sejm RP oraz p. Sławomir Napierała – Burmistrz Miasta i Gminy Nakło nad Notecią.

 Oprawę artystyczną wydarzenia przygotowały lokalne zespoły: Zespół Śpiewaczy „Nakielanki” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Młoda Krajna” z Nakła nad Notecią, a także dziecięca grupa ludowa z przedszkola „Wesołe Misie” w Witosławiu oraz Big Band z Mroczy. Ponadto na scenie zaprezentowała się grupa teatralna z Suchar z inscenizacją bajki Janiny Porazińskiej „Kozucha Kłamczucha” oraz harcerze z Hufca Nakło nad Notecią, którzy przedstawili widzom legendę „O kucharczyku Wawrzonku”. Podczas imprezy gościnnie wystąpił także zespół „Ale Babki” z Rojewa. Głównym punktem programu był zaś godzinny koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Bydgoska”. Na scenie pojawił się również kulinarny akcent dzięki kucharzowi Rafałowi Godziemskiemu, który na oczach publiczności przygotowywał potrawy rodem z polskiej kuchni artystycznej.

 Z myślą o mieszkańcach powiatu nakielskiego oraz o turystach przybywających w gościnne progi regionu krajeńsko-pałuckiego ulica Powstańców Wielkopolskich w minioną niedzielę zamieniona została w gwarny targ, na którym można było zakosztować lokalnych smakołyków, zakupić rękodzieło oraz spróbować swych sił m.in. w garncarstwie, kowalstwie oraz olejarstwie. Na stoisku Programu Stypendialnego „Młody Talent Krajny i Pałuk” można było sprawdzić swą spostrzegawczość, a także zweryfikować wiedzę z fizyki i geografii. Dla poszukiwaczy kulinarnych przygód przygotowane zaś zostały „smaczne” konkursy z nagrodami, w tym m.in. tarcie marchewki na czas, jedzenie babeczek z chili oraz zlizywanie jogurtu z talerzyka. Podczas niedzielnej imprezy rozstrzygnięty został także doroczny Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.

 W tegorocznych kulinarnych zmaganiach uczestniczyło 39 wytwórców z powiatu nakielskiego, którzy do XII edycji konkursu zgłosili aż 87 potraw (produktów) nawiązujących do lokalnych tradycji. Oceny przyrządzonych potraw dokonała komisja konkursowa w składzie: Marek Szczygielski – Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; Roman Skiba – specjalista z zakresu etnografii, dyrektor Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią; Aleksandra Gajos – specjalista ds. dziedzictwa kulinarnego Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Do zobaczenia za rok!
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle nad Notecią

Wyślij link mailem
WYPOWIEDZ SIĘ
PDF
DRUKUJ
POWRÓT
Wyszukiwarka portalowa
Opcje zaawansowane